7 Ιαπωνικές τεχνικές που νικούν την στασιμότητα

7 Ιαπωνικές τεχνικές που νικούν την στασιμότητα

1.Ikigai

Ικιγκάι σημαίνει «σκοπός ζωής», να ξέρεις ποιος είναι ο λόγος που ξυπνάς κάθε πρωί. Συνήθως μεταφράζεται ως «ο λόγος ύπαρξης» ή «η χαρά της ζωής». Προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις “iki,” που σημαίνει ζωή, και “gai,” που σημαίνει αξία. Το Ikigai αντιπροσωπεύει μια ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή, στην οποία βρίσκετε τον σκοπό σας και τη χαρά σας μέσα από την καθημερινή δραστηριότητα και τις σχέσεις.

Είναι το σημείο όπου σημαντικές πτυχές της ζωής τέμνονται, ακολουθώντας τους  παρακάτω κανόνες.

  • Κάνε αυτό που αγαπάς
  • Κάνε αυτό στο οποίο είσαι καλός
  • Κάνε αυτό που ο κόσμος χρειάζεται
  • Κάνε αυτό για το οποίο μπορείς να πληρωθείς


2. Kaisen

Kaisen σύμφωνα με τους Ιάπωνες σημαίνει να έχεις «συνεχή βελτίωση» ή «βελτίωση με μικρά βήματα». Προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις «kai» που σημαίνει αλλαγή και «zen» που σημαίνει καλό ή καλύτερο.

Η αρχή του Kaizen συνδέεται συχνά με τη βιομηχανία και τη διαδικασία συνεχούς βελτίωσης σε όλους τους τομείς της ζωής, είτε πρόκειται για την προσωπική ανάπτυξη, την εργασία, είτε για την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Η φιλοσοφία του Kaizen προωθεί τη σταθερή βελτίωση και τη δέσμευση σε μικρά, συνεχή βήματα προόδου προκειμένου να επιτευχθεί ένα μεγαλύτερο στόχο.

  • Κάνε μικρές βελτιώσεις κάθε μέρα, σε οτιδήποτε. Προσπάθησε να είσαι 1% καλύτερος κάθε μέρα.


3. Shoshin

Το “Shoshin” αναφέρεται στον «αρχικό νου» ή την «αρχική καρδιά». Είναι μια φιλοσοφία που υπογραμμίζει την δεκτικότητα, τη δημιουργικότητα και την ετοιμότητα για μάθηση, ανεξαρτήτως του επιπέδου εμπειρίας που έχεις σε ένα θέμα.

Η έννοια του Shoshin ενσωματώνεται συχνά στον τρόπο ζωής και τη στάση απέναντι στην μάθηση και στην ανάπτυξη. Σημαίνει ότι πρέπει να προσεγγίζουμε τα πράγματα με το μυαλό ενός αρχάριου, ακόμη και αν έχουμε ήδη κάποιο επίπεδο εμπειρίας. Αντί να είμαστε κλειστοί στις ιδέες μας, πρέπει να διατηρούμε μια ανοιχτή, παιδαγωγική στάση.

  • Αν ο νους σου είναι άδειος… τότε είναι ανοιχτός στο οτιδήποτε. Στο «αρχάριο» μυαλό υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες, στο μυαλό του ειδήμονα μόνο λίγες. (Shynryu Suzuki – συγγραφέας του Beginner’s Mind)


4. Hara Hachi Bu

Μια ιαπωνική τακτική που συμβουλεύει να σταματήσεις να τρως όταν φτάσεις να έχεις καλύψει το 80% της πείνας σου. Αν τρως περισσότερο θα νιώθεις βαρύς και αργοκίνητος.

  • Γέμισε το στομάχι σου κατά 80%

Η έννοια αυτή προέρχεται από την Οκινάβα, μια νησίδα στην Ιαπωνία με υπερήλικες κατοίκους και χαμηλά επίπεδα καρδιοαγγειακών παθήσεων. Οι άνθρωποι στην Οκινάβα γνωρίζουν πώς να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχουν τις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνουν, και το «Hara Hachi Bu» είναι ένα στοιχείο αυτής της προσέγγισης.

Αυτή η στάση έναντι του φαγητού βοηθά να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση και να διατηρείται μια υγιεινή σχέση με τη διατροφή. Οι υποστηρικτές του «Hara Hachi Bu» πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ρίσκου για πολλές χρόνιες ασθένειες και να προάγει την υγεία και τη μακροζωία.

5. Shinrin-yoku

O ιαπωνικός όρος που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «λουτρό στο δάσος» ή κάπως πιο ελεύθερα ως «περπάτημα στο δάσος». Shinrin στα ιαπωνικά σημαίνει δάσος και Yoku σημαίνει μπάνιο. Είναι μια προτροπή για να περνάμε περισσότερη ώρα στην φύση. Πρόκειται για μια πρακτική που συνδυάζει τη φύση και την ψυχολογία με σκοπό την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας.

Κατά τη διάρκεια του Shinrin-yoku, οι άνθρωποι απλά περιπατούν ή κάθονται σε ένα δάσος, εστιάζοντας στην αναπνοή τους, αντιλαμβανόμενοι το περιβάλλον γύρω τους και απολαμβάνοντας την παρουσία της φύσης. Η πρακτική αυτή έχει συνδεθεί με οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της βελτίωσης της συγκέντρωσης και της ανανέωσης της ενέργειας.


6. Wabi-sabi

Σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεις την ομορφιά στις ατέλειες και όχι στο κυνήγι της τελειότητας.

Είναι ένας ιαπωνικός όρος που περιγράφει έναν φιλοσοφικό τρόπο ζωής που εστιάζει στην απλότητα, την ατέλεια και την ομορφιά που προκύπτει από την παρακμή ή την φθορά.

Στο πλαίσιο του wabi-sabi, εκτιμούνται οι φυσικές διακυμάνσεις, η ροή του χρόνου, και η παρουσία των ατελειών. Αυτό σημαίνει ότι αντί να επιδιώκουμε την τελειότητα, εκτιμούμε την ομορφιά στην απλότητα, στα χαρακτηριστικά που φαίνονται ωραία ακόμη και όταν είναι φθαρμένα.

Ο όρος wabi-sabi προέρχεται από δύο ξεχωριστές ιαπωνικές έννοιες:

  1. Wabi: Σχετίζεται με την απλότητα, την ταπεινότητα και την εσωτερική ομορφιά.
  2. Sabi: Αναφέρεται στην ομορφιά του χρόνου, της φθοράς και της παρακμής.

Συνολικά, το wabi-sabi προωθεί μια στάση αποδοχής προς τη φύση της ζωής, με όλες τις αντιφάσεις και τις ατέλειες της, ενισχύοντας έναν τρόπο σκέψης που εκτιμά την ομορφιά σε όλες τις στιγμές.


7. Ganbaru

Σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι υπομονετικός και να κάνεις το καλύτερο δυνατό.

Χρησιμοποιείται για να εκφράσει την προσπάθεια, την επιμονή και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση προκλήσεων ή δυσκολιών. Είναι μια λέξη που αναδεικνύει τον κόπο, την επιμονή και την αφοσίωση προς την επίτευξη ενός στόχου.

Όταν κάποιος λέει «ganbaru» σημαίνει ότι προσπαθεί σκληρά και δίνει τον καλύτερο του εαυτό προκειμένου να επιτύχει ή να ξεπεράσει μια κατάσταση. Είναι μια έκφραση που υποδηλώνει δέσμευση, αφοσίωση και αντοχή σε δύσκολες στιγμές.

Αυτή η έννοια του Ganbaru είναι σημαντική στην ιαπωνική κουλτούρα και μεταφράζεται συχνά σε φράσεις όπως «συνεχίζω να προσπαθώ» ή «παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις».


home