The Tiny House Movement

The Tiny House Movement

Το κίνημα του μικροσκοπικού σπιτιού είναι μια κοινωνική και αρχιτεκτονική τάση που γίνεται αντιληπτή από τους οπαδούς της ως η επιστροφή σε έναν πιο απλό τρόπο ζωής. Οι υποστηρικτές των μικροσκοπικών σπιτιών θέλουν να αποφύγουν – την ακαταστασία, το κόστος και την δέσμευση σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Το “The Tiny House Movement” έχει βαθιές ρίζες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, με τις μικρές παράγκες και τις καμπίνες να χρησιμοποιούνται ως κατοικίες στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το σύγχρονο κίνημα όπως το ξέρουμε σήμερα, άρχισε να προσελκύει το ευρύτερο ενδιαφέρον μετά την άνθηση των μεγάλων κατοικιών και των κατασκευών της δεκαετίας του 1990 και την επακόλουθη κατάρρευση της αγοράς του real estate στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πολλοί άνθρωποι που υπέφεραν από τις επιπτώσεις της ύφεσης αποφάσισαν να μειώσουν το μέγεθος της «απαιτούμενης» κατοικίας. Φτάνοντας στο σήμερα, το κίνημα του μικροσκοπικού σπιτιού συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα. Στην Αμερική, αναδεικνύεται ως μια νέα σύγχρονη τάση, και έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε τέτοιο βαθμό, που έχουν δημιουργηθεί και δύο reality τηλεοπτικές σειρές: το Tiny House Nation και το Tiny House Hunters.

Τι είναι όμως το μικροσκοπικό σπίτι και πως αυτό ορίζεται; Γενικά, ένα μικροσκοπικό σπίτι είναι ένα σπίτι που κυμαίνεται από 10 έως 40 τετραγωνικά μέτρα. Ένα τυπικό μικροσκοπικό σπίτι δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα 55 τετραγωνικά μέτρα και το μέσο μέγεθος κατασκευής είναι μόλις 21 τετραγωνικά. Αντίθετα, για να έχουμε μια σύγκριση των μεγεθών, το τυπικό αμερικανικό σπίτι κυμαίνεται 240 τετραγωνικά. Υπάρχουν διάφορα στυλ μικροσκοπικών σπιτιών: από αρθρωτές κατασκευές σε πλάκες από σκυρόδεμα, μέχρι ακίνητα που ρυμουλκούνται, μεταφέρονται και τοποθετούνται σε μια μέρα. Η ποικιλία και η διαθεσιμότητα των προκατασκευασμένων μικροσκοπικών κατοικιών και η μεγάλη ποικιλία των σχεδίων και των υλικών είναι, εν μέρει, αυτό που οδήγησε στην αυξανόμενη δημοτικότητά τους.

Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα του πολύ μικρού σπιτιού. Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι μεταβαίνουν στη μικροσκοπική κατοικία είναι για να απλοποιήσουν τη ζωή τους. Ένα μικροσκοπικό σπίτι αναγκάζει τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τα υπάρχοντά τους και να λάβουν πιο έξυπνες αποφάσεις σχετικά με το τι πραγματικά χρειάζονται. Όταν υπάρχει διαθέσιμος επιπλέον χώρος, είναι εύκολο να τοποθετήσετε ορισμένα πράγματα για αποθήκευση – κάτι που ίσως θα χρειαστείτε, ίσως και ποτέ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακαταστασία μαζί με ένα αίσθημα πίεσης και άγχους σχετικά με τα αντικείμενα «εν αναμονή». Ένα μικροσκοπικό σπίτι δεν επιτρέπει την αναβλητικότητα, πρέπει να είσαι μινιμαλιστής και γρήγορος στις αποφάσεις σου.

Ο δεύτερος πολύ σημαντικός λόγος, είναι η σημαντική μείωση του κόστους, κόστους και αγοράς – ενοικίασης αλλά και συντήρησης. Η παραδοσιακή κατοικία συνεπάγεται υψηλό κόστος —ειδικά στη σημερινή αγορά. Για πολλούς, η μετακίνηση σε έναν τύπο μικροσκοπικού σπιτιού είναι μια ευκαιρία να μειώσουν το κόστος ζωής τους. Η πιο εμφανής εξοικονόμηση προέρχεται από τη μείωση του μεγέθους. Το μικρότερο αποτύπωμα για μικροσκοπικά αρθρωτά ή προκατασκευασμένα σπίτια σημαίνει λιγότερο χρόνο και λιγότερα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος για τον ιδιοκτήτη. Το χαμηλότερο κόστος δεν σταματά μόνο στο σχέδιο. Όταν η κατασκευή είναι καλή, το κόστος θέρμανσης και ψύξης για μικρότερους χώρους μειώνεται δραματικά. Τα έξοδα κοινής ωφέλειας και συντήρησης είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με την παραδοσιακή κατοικία.

Ο τρίτος λόγος είναι η φορητότητα. Μπορείς να μετακινηθείς! Η ελευθερία κίνησης, που καταρρίπτει την αίσθηση της μονιμότητας, για κάποιους συμβολίζει την ελευθερία. Τα κινητά μικροσκοπικά σπίτια είναι η τέλεια λύση αν αποφασίσετε να έχετε μια ζωή με πολλές και συχνές μετακινήσεις. Ακόμη και ταξίδια μπορείτε να κάνετε, μαζί με το σπίτι σας. Ορισμένοι τύποι μικροσκοπικών σπιτιών μπορούν εύκολα να μετακινηθούν και απαιτούν μόνο ένα μικρό μέρος γης για να επανατοποθετηθούν.

Ο τέταρτος λόγος είναι το πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Περιβαλλοντική επίπτωση μου μπορεί να έχει η κατασκευή και η μετακίνηση, είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την συμβατική κατοικία. Μια οικολογική επίπτωση που δεν επηρεάζει μόνο το κόστος του ιδιοκτήτη, αλλά έχει επίσης μια βαθιά επίδραση στο περιβάλλον μας. Λιγότερη κατανάλωση σημαίνει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του μικροσκοπικού σπιτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μικροσκοπικά σπίτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όσους θέλουν να ζουν εντελώς εκτός δικτύου. Μπορεί να δομηθεί και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Παρά τα οφέλη τους, τα μικροσκοπικά σπίτια δεν είναι τέλεια για όλους. Έχουν το δικό τους σύνολο διακριτών μειονεκτημάτων. Τα μικροσκοπικά σπίτια προφανώς δεν απαιτούν πολύ χώρο. Παρά το μικρό τους αποτύπωμα, πολλές πόλεις και κωμοπόλεις κάνουν την κατασκευή ενός μικροσκοπικού σπιτιού δύσκολη, με το να ορίζουν συγκεκριμένες περιοριστικές ζώνες τοποθέτησης. Στο κίνημα αυτό εναντιώνονται οι Σύλλογοι ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς προσφέρει μια εύκολη και προσιτή εναλλακτική ιδέα του τρόπου κατοικίας. Οι παραδοσιακοί αυτοί σύλλογοι, απορρίπτουν , κάποιες φορές ακόμη και από τα σχέδια, μικροσκοπικά σπίτια που δεν ταιριάζουν με την αισθητική της γειτονιάς. Υπάρχουν επίσης τοπικοί κανονισμοί δόμησης και προϋποθέσεις έγκρισης για την τοποθέτηση ενός τέτοιου σπιτιού. Και τέλος, αν και είναι αλήθεια ότι τα μικροσκοπικά σπίτια μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος ιδιοκτησίας, είναι αρκετά δύσκολο, να σας εγκρίνει μια τράπεζα στεγαστικό δάνειο για την δημιουργία του μικροσκοπικού σας σπιτιού, έτσι κύρια μέθοδος χρηματοδότησης ενός μικροσκοπικού σπιτιού βασίζεται σε προσωπικά δάνεια.

Πάντα υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά, σε οποιαδήποτε απόφαση, πόσο μάλλον σε απόφαση αλλαγής του τρόπου ζωής και του είδους της κατοικίας που επιλέγουμε. Για κάποιους συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία μια τέτοια επιλογή, ενώ για κάποιους άλλους την ανασφάλεια και τον περιορισμό.

home