Το μέλλον της μουσικής μιμείται την Arca

Το μέλλον της μουσικής μιμείται την Arca

Με το πρόσφατο νέο της τραγούδι και βίντεο Electra Rex, έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μουσικές περσόνες της εποχής μας, πού μοιάζει να έρχεται από το φουτουριστικό μέλλον, σπάζοντας και αλλάζοντας κάθε μουσικό, ηθικό και πολιτισμικό όριο που έχουμε συνηθίσει να γνωρίζουμε. Δηλώστε άνω των 18 η δείτε το απευθείας στο YouTube.

Στις παράλληλες σφαίρες της ποπ και της ηλεκτρονικής μουσικής, δυο χώρους που εδώ και καιρό προοδεύουν από queer καλλιτέχνες που ξεπερνούν τις στενές προκαταλήψεις της ταυτότητας φύλου, η Arca έχει γίνει μια από τις πιο εμφανείς φιγούρες που εξερευνούν την μετάβαση και περιηγείται στα κενά ανάμεσα σε κόσμους, γλώσσες, είδη και φύλα. Είναι ποπ, είναι avant-garde. Είναι και τα δύο και δεν είναι κανένα.

Η μουσική της Arca πάντα ενσωμάτωνε διάφορα είδη δυσλειτουργιών, εννοιολογικά όσο και τεχνολογικά, κάνοντας ηλεκτρονικές ρήξεις και σπασμούς στον χαρακτηριστικό ήχο της. Το νόημα της δεν είναι ποτέ σταθερό ή βέβαιο, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην εξήγηση της αντιμετώπισης του ήχου της καθώς τρεμοπαίζει σαν στατικό ραδιόφωνο, αποτυγχάνοντας πολλές φορές να επικοινωνήσει με το τώρα.

Έχει εφεύρει ένα ον δικής της δημιουργίας, πέρα ​​από τα παραδοσιακά non binary, εν μέρει ανθρώπινο και εν μέρει μηχανικό. Χρησιμοποιώντας την κάμερα και το σώμα της για να επανεφεύρει τον εαυτό της για την ευχαρίστησή μας (και την δίκη της), η Arca εντάσσεται σε μια μακρά σειρά από μουσικούς χαμαιλέοντες.

Η χειραφετητική υπόσχεση του έργου της Arca – ένας κόσμος πέρα ​​από τα δυαδικά στοιχεία, τις κατηγορίες και τη σύμβαση – παραμένει συναρπαστική. 

Γεννημένη στην Βενεζουέλα το 1989, η Alejandra Ghersi, γνωστή ως Arca, είναι μουσικός, τραγουδίστρια,συνθέτης, παραγωγός και DJ με έδρα τη Βαρκελώνη.

Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα στούντιο άλμπουμς — Xen (2014), Mutant (2015), Arca (2017) και Kick i (2020), με ένα πέμπτο και έκτο άλμπουμ (Kick ii και Kick iii) ναέχει προγραμματιστεί για το 2021 — καθώς επίσης έχει συνεισφέρει στην παραγωγή σε καλλιτέχνες όπως οι Björk, Kanye West, FKA twigs, Kelela και Frank Ocean.

Η Arca δήλωσε non binary το 2018, προσθέτοντας αργότερα ότι προσδιορίζεται ως τρανς γυναίκα.

Το 2020 δήλωσε σε συνέντευξή της  «Βλέπω την ταυτότητα φύλου μου ως μη δυαδική και ταυτίζομαι ως τρανς Λατίνα, και ωστόσο, δεν θέλω να ενθαρρύνω κανέναν να πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία μου έχει εξοριστεί. Και όταν μιλάω για ομοφυλοφιλία, είναι αστείο γιατί δεν σκέφτομαι ποιος με ελκύει. Είναι μια μορφή πολιτιστικής παραγωγής ατομικής και συλλογικής, την οποία δεν θέλω ποτέ να αποκηρύξω».

Απολαύστε παρακάτω ένα πρόσφατο Dj set της στην Ίμπιζα που θα σας λύσει την κάθε απορία γιατί τόσος ντόρος και για τι είναι ικανό αυτό το κορίτσι να προσθέσει στην μουσική που δεν έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής. 

home