Ο κιθαρίστας των κιθαριστών!

Ο κιθαρίστας των κιθαριστών!

Έτσι τον αποκαλούσαν συχνά! 10/01/23. Σήμερα ο Γιώτης Μπάγκαλας, γνωστός μουσικός στη Θεσσαλονίκη, ο άνθρωπος που μου έμαθε τί σημαίνει ροκ, μία κινούμενη μουσική εγκυκλοπαίδεια, είναι θλιμμένος. Το ίνδαλμα και αγαπημένος του κιθαρίστας είναι νεκρός.

Πέθανε ο θρυλικός Jeff Beck.

Ο Jeff Beck έφυγε 78 χρονών τη Τρίτη. Είχε προσβληθεί από βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Ο πρωτοπόρος κιθαρίστας υπήρξε καινοτόμος στο είδος του και θεωρείται από τους καλύτερους κιθαρίστες στη ροκ μαζί με τον Jimi Hendrix, Eric Clapton και Jimmy Page ανάμεσα σε άλλους.

Ο Βρετανός Beck ξεκίνησε τη καριέρα του το 1965 με το γκρούπ των Yardbirds και αργότερα δημιούργησε το δικό του συγκρότημα The Jeff Beck Group με τον επίσης κιθαρίστα Ronnie Wood και τραγουδιστή τον Rod Stewart. Αργότερα συνέχισε με προσωπικούς δίσκους και πολλές συνεργασίες με σημαντικά ονόματα όπως Nile Rodgers, Mick Jagger, Roger Waters, Jon Bon Jovi, Τina Turner, Ozzy Osbourne κ.α. Περιζήτητος! Φημολογείται ότι όταν του έγινε πρόταση να γίνει μέλος των Rolling Stones, αρνήθηκε ενώ και οι Pink Floyd δήλωσαν ότι ήθελαν να γίνει μέλος τους μετά το θάνατο του Syd Barrett..αλλά κανείς δεν είχε το θάρρος να του το προτείνει. Υπήρξε από τους πρώτους μουσικούς που έσπασε τη κιθάρα του σε ζωντανή εμφάνιση όπως φαίνεται στην ταινία Blow-up (1966) του Antonioni…κάτι που εξελίχθηκε σε μόδα.

Έχει κερδίσει 8 Grammy και εντάχθηκε 2 φορές στο Rock And Roll Hall Of Fame, το 1992 με τους Yardbirds και το 2009 για τη solo πορεία του. Ενεργός μέχρι πρόσφατα που συνεργάστηκε με τον Johnny Depp στο single ‘Isolation’ του John Lennon και έκαναν σχέδια για live εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2022 συμμετείχε στον τελευταίο δίσκο του Ozzy Osbourne.

TIP: Το 2010 έκοβε καρότα στη κουζίνα και έκοψε άσχημα το δάχτυλό του. Ολοκλήρωσε τον δίσκο Over the Rainbow που έγραφε τότε με 3 δάχτυλα! Το αποτέλεσμα ήταν να ασφαλίσει τα δάχτυλά του για 10 εκατομμύρια δολάρια!

home