Ο Ryuichi Sakamoto θα συνθέτει πλέον από τον ουρανό

Ο Ryuichi Sakamoto θα συνθέτει πλέον από τον ουρανό

Ακόμα ένας κορυφαίος συνθέτης, ο Ryuichi Sakamoto πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών. Ο Ιάπωνας πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής παρόλες τις μεταλλάξεις από το 2014 που διαγνώστηκε με καρκίνο στο φάρυγγα, συνέχισε να συνθέτει μέχρι και λίγο πριν τον θάνατό του.

Ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο το 1955 όταν ήταν 3 ετών, πήρε master στις πανεπιστημιακές μουσικές σπουδές και ξεκίνησε να πειραματίζεται από νωρίς με την ηλεκτρονική μουσική. Οι επιρροές του ήταν ο Claude Debussy και οι Beatles. Το 1978 ήταν ήδη ένα από τα τρία μέλη του synth-pop group Yellow Magic Orchestra που γνώρισαν άμεση καλλιτεχνική αποδοχή και θεωρούνται πρόδρομοι της electro, synth-pop και (…κρατηθείτε) της techno! Κάποια χρόνια αργότερα το “Behind the Mask” σύνθεση του Sakamoto, θα διασκευαστεί από πασίγνωστους καλλιτέχνες όπως ο Michael Jackson και ο Eric Clapton. Μη φανεί περίεργο πως έχει επηρεάσει μέχρι και τους Daft Punk!

Ο Ryuichi Sakamoto συνέχισε με 23 προσωπικά album. Στο album B-2 Unit του 1980, το κομμάτι Riot in Lagos θεωρείται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της hip-hop(!). Παράλληλα άρχισε να συνθέτει μουσική για τον κινηματογράφο. Ίσως το μεγαλειώδες αποτύπωμα του τεράστιου αυτού ταλέντου να είναι η καταπληκτική μουσική στο film Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) στο οποίο παίζει κιόλας δίπλα στον David Bowie. Για την ταινία του Bernardo Bertolucci The Last Emperor (1987) κερδίζει εκτός από Χρυσή Σφαίρα και Grammy, το Oscar καλύτερης κινηματογραφικής μουσικής μαζί με τους David Byrne και Cong Su. Έγραψε μουσική στα films The Sheltering Sky (1990), High Heels (1991), Little Buddha (1993), The Revenant (2015) κ.α. καθώς επίσης και για ένα επεισόδιο της δυστοπικής σειράς του 2019 Black Mirror. Στην πολύπλευρη καριέρα του συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς όπως οι Thomas Dolby, David Sylvian, Youssou N’Dour, Iggy Pop, Brian Wilson, Jaques Morelenbaum κ.α..

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Sakamoto έδωσε σε livestream το τελευταίο piano κονσέρτο του, μιά αναφορά σε όλη τη μουσική του πορεία και μοιραία ένα requiem όπου σύμφωνα με τα προφητικά του λόγια πριν την εμφάνιση, είπε ότι είναι μάλλον η τελευταία φορά που παίζει.

Τον Ιανουάριο του 2023, στα εβδομηκοστά πρώτα γενέθλιά του, είδε να κυκλοφορεί ο νέος και τελευταίος του δίσκος 12.

Είχε πει το 2017 : “Δεν ήθελα να γίνω ούτε μουσικός ούτε διάσημος” …

home