Ο συντάκτης Άκης Κάτηρας διαλέγει τα Top 10 singles για τον μήνα που πέρασε: Οκτώβριος 2022 

Ο συντάκτης Άκης Κάτηρας διαλέγει τα Top 10 singles για τον μήνα που πέρασε: Οκτώβριος 2022 

Κάθε τέλος του μήνα, μέσα από αυτή την στήλη, θα διαλέγω τα τοπ 10 singles για τον μήνα που πέρασε και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Μια προσωπική λίστα χωρίς περιορισμούς ειδών μουσικής, με σκοπο να βρίσκετε συγκεντρωτικά τα τραγούδια που ξεχώρισαν.

Για τον μήνα Οκτώβριος 2022 η λίστα έχει ως εξής 



10. Eyedress – Song 2

Οι Eyedress είναι μια νέα μπάντα που μάλλον έχει πολλά να δώσει στο μέλλον. Η καταπληκτική σύλληψη ιδέας για μια 80s electrowave διασκευή σε ένα από τα πιο επιδραστικά 90s ροκ κομμάτια των Blur, κάνει την διαφορά 25 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του Song 2. Η σημασία της διασκευής απαιτεί φαντασία, δημιουργικότητα και λίγο χιούμορ. Οι Eyedress φαίνεται να έχουν όλο το πακέτο και ένα ατίθασο κλασικό κομμάτι των τέλη 90s ταξιδεύει στο παρελθόν στις αρχές των 80s για να μας δείξει, στην σημερινή εποχή, ότι αφήνει τα σκισμένα τζιν και φοράει την στενή γραβάτα του, μέσα από την μαγεία των συνθεσάϊζερς του new wave κινήματος.


9. CVC – Good Morning Vietnam

Οι Ουαλλοί CVC είναι έτοιμοι να γίνουν γνωστοί σε όλο τον πλανήτη καθώς σύντομα κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ. Ότι έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής δεν έχει απογοητεύσει και πραγματικά φαίνεται ότι έχουν το συστατικό της επιτυχίας. Κάτι τέτοια συμβαίνει και με το Good Morning Vietnam το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στον καταπληκτικό νέο κόσμο τους, και  ανυπομονώ για την κυκλοφορία του ντεμπούτο του άλμπουμ τον Ιανουάριο του 2023, η οποία θα είναι η χρονιά τους.


8. Jamila Woods – Boundaries 

Η Jamila Woods έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές σήμερα, και εδώ μας μεταδίδει την πανέμορφη αισθητική και χαλαρότητα της, σε ένα σοβαρό τραγούδι που μιλάει για ερωτική απομόνωση μέσα σε μια σχέση. Ίσως το πιο ρεαλιστικά ρομαντικό τραγούδι του μήνα. 


7. J. Caesar – Take To The Sky

Πόσο έλειψε ο ήχος των αρχών της δεκαετίας του 90 σε αυτό που θα αποκαλούσαμε τότε balearic κύμα που επηρέασε την βρετανική ηλεκτρονική μουσική μετά την ανακάλυψη της Ibiza. Laidback, sexy και down beat. Μόνο ένας Βρετανός καλλιτέχνης θα μπορούσε να το αποδώσει τόσο σωστά στις μέρες μας και του αξίζουν συγχαρητήρια. Ιδανικό τραγούδι για τις σοβαρές σας στιγμές. 


6. Kalela – Happy Ending

Η Kalela έχει μια από τις πιο σέξυ φωνές της εποχής μας, και εδώ στα χέρια των δυο από τους πιο δημιουργικούς παραγωγούς της στιγμής, τον LSDXOXO και τον Bambii, μας δίνει ένα αισθησιακό jungle,breakbeat ύμνο. 


5. Meg Baird – Will You Follow Me Home ?

Η Meg Baird θα μπορούσε να είναι μουσικά ο καρπός του έρωτα μεταξύ  του Neil Young και της Stevie Nicks όσο ήταν στους Fleetwood Mac. Μιλάμε για μια 70s περίοδο όπου όλα ήταν καρποφόρα όταν απλά είχες το ταλέντο. Ένα καταπληκτικό τραγούδι που σπάνια βγαίνει στις μέρες μας. Στο repeat όλη μέρα. 


4. Bicep – Water (feat. Clara La San)

Τι να πει κανείς για την αστείρευτη δημιουργικότητα των Bicep, όπου από τότε που εμφανίστηκαν δεν έχουν σταματήσει να παραδίδουν anthems. Πάντα με μια old school νότα στο σήμερα. Έτσι και εδώ στο Water μας θυμίζουν τα τέλη 90s, όταν πλέον η χορευτική ηλεκτρονική μουσική ήταν στο peak της, και αυτή την φορά με την εξαιρετική φωνή της Clara La San η οποία ακούγεται σαν να έχει βγει από κάποιο μαγικό και σπάνιο κομμάτι που έπαιζε ο Sasha. 


3. Ell Murphy & Chavinski – O.B.F.C.

Ο ήχος του breakbeat /jungle /dnb, εν έτη 2022 ζει πολύ παραγωγική περίοδο, και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Το πιο ωραίο δείγμα της σκηνής για τον μήνα που πέρασε, είναι αυτό εδώ. Χωρίς τυμπανοκρουσίες το δίδυμο μας έδωσε όλη την ουσία του ήχου που θα έπρεπε ήδη να είναι στην κορυφή της μουσικής του σήμερα. 


2. Fred Again.. –  Kammy (like i do)

O Fred Again.. είναι από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του σήμερα,  και ήδη σε πολλούς κύκλους θεωρείτε ήδη θρύλος. Η σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική βασίζεται επάνω του και ο ίδιος φαίνεται να το γνωρίζει. Πλέον μετά από αλεπάλληλες επιτυχίες κρατάει τα νήματα της κούρσας και το φρέσκο άλμπουμ του το αποδεικνύει. Το Kammy (like i do) είναι ένα τραγούδι χωρίς αδύναμη στιγμή που δεν θέλεις απλά να τελειώσει. Ένα από τα καλύτερα της χρονιάς που τελειώνει. 


1. Call Super – Swallow Me

Στο νούμερο 1 της λίστας βρίσκεται ένα αουτσάιντερ με ένα κομμάτι σχεδόν απαρατήρητο από παντού. Το πιο ολοκληρωμένο τρακ του μήνα και σίγουρα μέσα στου έτους, είναι η επιτομή της δημιουργικότητας σε ένα αφιλόξενο, χωρίς φαντασία ηλεκτρονικό κόσμο, όπου όλα μοιάζουν τα ίδια. Ένα τραγούδι που θα μπορούσε να έρχεται από το μέλλον, το οποίο συγκεντρώνει αστείρευτες μουσικές ιδέες στα 8 λεπτά που διαρκεί. Πειραματικό και χορευτικό όσο χρειάζεται ενώ το break του είναι μια έκπληξη που δεν θέλω να χαλάσω γραπτός. Απλά πατάς play και αφήνεσαι στον κόσμο του σαν ένα ταξίδι στο άπειρο. 

home