UnFOLD: Μεταφυσική τελετουργική συγκέντρωση ή rave της νέας techno γενιάς των 2k20s ?

UnFOLD: Μεταφυσική τελετουργική συγκέντρωση ή rave της νέας techno γενιάς των 2k20s ?

Η εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής από την δεκαετία του 80 μέχρι τις μέρες μας, έχει διανύσει μια μεγάλη και εντυπωσιακή πορεία. Αλληλένδετη με την νυχτερινή διασκέδαση των clubs, πιασμένες χέρι χέρι, συνέβαλαν ταυτόχρονα τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθεί ένας ιστορικός και πολιτιστικός θησαυρός που θα μείνει στα πρακτικά, ακόμη και όταν  κάποτε η ανθρωπότητα αφανιστεί. 

Από το Tresor μέχρι το Berghain της Γερμανίας και το Ministry Of Sound μέχρι το Fabric της Αγγλίας, η δημιουργικότητα του κοινού ήταν αυτή που αποφάσιζε για την εξέλιξη της πορείας της κάθε τάσης. 

Αν και τα τελευταία χρόνια όλοι μιλάνε για ύφεση ή λειψυδρία στη νυχτερινή διασκέδαση και στη μουσική εξέλιξη, ή ακόμα και το τέλος τους, η έκφραση της κάθε νέας γενιάς βρίσκει τον τρόπο να επαναπροσδιορίζει τα στερεότυπα και να βάζει τις βάσεις για κάτι καινούργιο, όσο δύσκολο και να φαντάζει. 

Ειδικά την δεκαετία που διανύουμε, όπου η κοινωνία δείχνει να έχει μπει στον αυτόματο πιλότο μιας ρομποτικής και ψηφιακής πραγματικότητας,  οι συνθήκες για τέτοιου είδους αλλαγές φαντάζουν ακατόρθωτες. 

Δυο χρόνια πριν την πανδημία,το 2018, στο ανατολικό Λονδίνο πέφτουν οι υπογραφές για μια 24ωρη άδεια λειτουργίας ενός χώρου με το όνομα FOLD.

Η οδός είναι η Stephenson Street, ένας ήσυχος και σχεδόν αδιάφορος δρόμος που υπάγεται στη βιομηχανική περιοχή της Canning Town όπου απέναντι ξεπροβάλουν οι ουρανοξύστες της Canary Wharf. 

Μια ατμοσφαιρική και λίγο σκοτεινή περιοχή στην αίσθηση, καθώς τίποτα δεν κινείται τριγύρω. 

Όλα αυτά μέχρι το 2018, όπου ένα παλιό τυπογραφείο της περιοχής, έπεσε στην αντίληψη των Seb Glover και Lasha Jorjoliani, δυο ανθρώπων που είχαν σχέση με τη νύχτα, ο πρώτος ως ιδιοκτήτης του Shapes, και ο δεύτερος ως Dj και παραγωγός. 

Αγόρασαν τον ευρύχωρο χώρο το καλοκαίρι του 2018, και στη θέση των μουχλιασμένων εφημερίδων έβαλαν το Function One σύστημα ηχείων και ένα τεράστιο τοίχο LED φωτισμού, ενώ έβαψαν μαύρο όλο τον χώρο της έκτασης.

Ο σκοπός που διάλεξαν τον συγκεκριμένο, δύσκολα προσβάσιμο χώρο, εκτός του φτηνού ενοικίου, ήταν ότι βρίσκεται μακρυά από κατοικημένες περιοχές, καθώς και ότι οι άδειες έντασης ήχου και ωραρίου, ήταν εύκολες να εγκριθούν.  

Στις 18 Αυγούστου εγκρίθηκε η 24ωρη άδεια λειτουργίας, και πλέον όλα ήταν έτοιμα για να ανοίξει τις πόρτες του για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο εγκαινίων. 

Συγκέντρωσαν την αφρόκρεμα των ντόπιων dj φίλων τους και το μόνο που τους έμενε ήταν να το γεμίσουν με κόσμο. 

Το ρίσκο βρισκόταν στο ότι δεν αποφάσισαν να ρίξουν υπερβολικά χρήματα στο τραπέζι σε πολύ γνωστά ονόματα, αλλά βάση της μουσικής τους γνώσης, επέλεξαν από καρδιά και αφοσίωση κάτι καινούριο που θα προκαλούσε το κοινό να έρθει και να το ανακαλύψει.

Το ταξίδι του FOLD από τότε και έπειτα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια επιτυχία που βασίζεται στην αγάπη της μουσικής καθώς και στα δημιουργικά μυαλά των ιδιοκτητών του, μέσα από σκληρή δουλειά των ίδιων αλλά και του κλειστού κυκλώματος φίλων τους. 

Ξεκίνησαν οι ίδιοι τα bookings με σωστές επιλογές local djs που είχαν δίψα για κάτι καινούργιο και όρεξη για μαραθώνια Dj sets ημερών, με κοινό γνώμονα των θαμώνων, να διατηρήσουν το club ασφαλές και μακρυά από τα βέλη της δημοσιότητας, ως ένα καταφύγιο.

Μέσα σε ένα χρόνο δημιουργήθηκε μια φανατική κοινότητα, μετατρέποντας το μαγαζί στην αδιάφορη γειτονιά της Canning Town, σε ένα ζωντανό, φρέσκο και εξελισσόμενο οικοσύστημα. 

Το FOLD κατάφερε σε ένα χρόνο, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019, να μετατραπεί σε ένα καταφύγιο, άσυλο για όλες τις όμορφες και ιδιαίτερες ψυχές που αναζητούσαν την ίδια απόδραση.

Στα γενέθλια της πρώτης χρονιάς, το FOLD δημιούργησε ένα βίντεο με γραφιστικά από χειροποίητη ζωγραφική, ώστε να τιμήσει όλους τους καλλιτέχνες που έπαιξαν στο μαγαζί τους 12 μήνες που πέρασαν, ενώ ντύθηκε μουσικά από ένα τραγούδι του ίδιου ιδιοκτήτη και resident Dj Lasha.

Οι ιδιαιτερότητες του club αρχικά πάτησαν πάνω στο μοτίβο του Berghain, περί απαγόρευσης φωτογραφιών και κινητών μέσα στο μαγαζί, ώστε να βοηθήσει το κοινό να συνδεθεί, αλλά και να δώσει βάση στην μοναδική εμπειρία στιγμής και διασκέδασης. 

Ο βαμμένος μαύρος χώρος εκτός από τα παράθυρα, τα οποία έχουν λίγο πιό ανοιχτό χρώμα ώστε το ξημέρωμα να ανατέλλει με φως, ενώ τα παντζούρια  δουλεύουν  με μηχανισμό που ελέγχεται από τον ήχο, βοήθησαν στην εμπειρία απόλαυσης του clubbing όλους τους προνομιούχους άνω των 21 ετών που αυστηρά ελέγχονται, ενώ ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός της πολιτικής του club είναι ότι δεν δουλεύει με online εισιτήρια παρά μόνο στην είσοδο όπου πληρώνεις με μετρητά. 

Κάπως έτσι μέσα από την διαφορετικότητα της ιδέας του FOLD, ήρθε και η μεγάλη αναγνώριση μέσα από τα Κυριακάτικα  events με ονομασία UnFOLD, τα οποία από το ξεκίνημα τους κατάφεραν να δυναμώσουν και να χαρακτηριστούν ως το πιο σημαντικό event ολοκλήρου του Λονδίνου. 

Το concept του UnFOLD βασίζεται στην ιδέα της διασκέδασης από νωρίς το πρωί της Κυριακής, όπου προσφέρεται μέχρι και καφές, και έγινε ειδικότερα αγαπητό στην LGBTQ κοινότητα και ιδιαίτερα στο transexual κοινό,  καθώς ο κόσμος νιώθει ασφάλεια και ελευθερία να εκφραστεί άνετα.

Το Dj booth μετακομίζει στο κέντρο του dancefloor, το οποίο είναι και το trademark της επιτυχίας του UnFOLD, σπάζοντας κάθε νόρμα των clubs που έχουν τον Dj απέναντι από το κοινό, δίνοντας στον κάθε καλλιτέχνη την ευκαιρία και τη πρόκληση να βγει από την ζώνη ασφαλείας του και να ενωθεί με το ιδιαίτερο κοινό που χορεύει κυκλικά γύρω του, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ύψους. 

Η οπτική επαφή και η σύνδεση  προκαλεί μια τελετουργική ενέργεια  με αποτέλεσμα  η επαφή κοινού – καλλιτέχνη, καθώς και των χορευτών, να βιώνεται από όλους μαζί, μακρυά από το κλασικό Dj setup όπου το κοινό κοιτάει κάπου ψηλά προς μια κατεύθυνση κάποιον να παίζει μουσική. 

Το κυριακάτικο UNFOLD έγινε γνωστό σε όλο το Λονδίνο μέσα σε μόνο 4 events, κάτι που για την συγκεκριμένη μητρόπολη θεωρείται απίθανο. 

Βάση της μοναδικής εμπειρίας διασκέδασης γύρω από τον Dj, το κοινό σιγά σιγά ένιωσε όλο και πιό δική του την όλη εμπειρία,  και την διέρρευσε με πολύ αγάπη από στόμα σε στόμα. 

Ένα event που όπως το περιγράφουν οι φανατικοί, νιώθοντας ότι είναι σε έναν ναό ή μία μεταφορά ενός τέτοιου ιδρύματος, η οποία προσφέρει καθαρτική εμπειρία και μια αίσθηση οικειότητας και οικογένειας. Φεύγοντας το πρωί νιώθεις εμπνευσμένος και αναζωογονημένος.

 Η μουσική είναι deep,driving techno και αποσκοπεί σε μια μεταφυσική εμπειρία που παραπέμπει περισσότερο σε μια tribal τελετή παρά σε ένα rave party.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανακάλυψη νέων ταλέντων, καθώς προωθούν το μοτίβο των άγνωστων djs παρά τους headliners. Ακόμη και όσοι djs έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν εκεί μέσα, το lineup δεν ανακοινώνεται ποτέ με την σειρά εμφάνισης, ώστε ο κόσμος να μην ξέρει ποιόν θα ακούσει και να απολαύσει την έκπληξη μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. 

Πέρα όμως από την έκπληξη του lineup κάτι άλλο που ξεχωρίζει είναι και το visual design το οποίο έχει την δική του ταυτότητα και γλώσσα και περιέχει ένα δυστοπικό 3D ψηφιακό club στους LED τοίχους, φέρνοντας στο κοινό κάτι πραγματικά μοναδικό σε συνδυασμό με όλα τα άλλα. 

Το FOLD κατάφερε να κάνει την έκπληξη εκεί που δεν την περίμενε κανείς, πάντα σε συνδυασμό με τα UNFOLD events, και θεωρείται ίσως το πιό πρωτοποριακό σε αντίληψη και εμπειρία club της νυχτερινής ζωής, προχωρώντας την εξέλιξη της πιό μακρυά. 

Αποτελεί το τέλειο αντίδοτο  των clubbers που αναζητούν σύνδεση και εμπειρία. 

Για όσους έχουν  παρευρεθεί, ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται, ενώ για όσους δεν, καλό είναι να περιμένουν techno μουσική που εξελίσσει το μουσικό είδος, καθώς και μια συγκεντρωτική ενέργεια η οποία μεταμορφώνει το dancefloor σε κάτι μοναδικό. 

Παρακάτω ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο αφιέρωμα για το τί πρεσβεύει το FOLD, μέσα από τα μάτια των δημιουργών του.

home