Marcello Mastroianni

Marcello Mastroianni

«Η ευτυχία συνίσταται στο να μπορείς να πεις την αλήθεια χωρίς να πληγώσεις κανέναν».

«Η γυναίκα είναι ο ήλιος, ένα εξαιρετικό πλάσμα, που κάνει τη φαντασία να καλπάζει».

«Έρχονται για σένα το πρωί με μια λιμουζίνα, σε πάνε στο στούντιο, σου κολλάνε ένα όμορφο κορίτσι στην αγκαλιά σου… Και αυτό το λένε επάγγελμα;  Έλα τώρα!»

«Κάθε χρόνο αναζητούμε ένα μεγάλο όνομα που να είναι ελκυστικό για το ευρύ κοινό και ευχάριστο για τα κορίτσια».

«Η αγάπη δεν είναι να βρεις τον τέλειο άνθρωπο, αλλά να δεις ως τέλειο έναν ατελή άνθρωπο».

«Το χαμόγελο είναι το καλύτερο μακιγιάζ που μπορεί να έχει κάθε κορίτσι».

«Η ζωή είναι σαν τη θάλασσα, ανεβοκατεβαίνει, αλλά δεν χάνουμε ποτέ την ακτή».

«Μην σπαταλάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να ευχαριστήσετε τους πάντες. Επικεντρωθείτε σε αυτούς που σας εκτιμούν».

«Στο τέλος, μετανιώνουμε μόνο για τις ευκαιρίες που δεν αξιοποιήσαμε».

«Η ευτυχία είναι επιλογή, όχι αποτέλεσμα. Τίποτα δεν θα σε κάνει ευτυχισμένο μέχρι να επιλέξεις να είσαι ευτυχισμένος».

«Η επιτυχία δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα έχεις επιτυχία».

«Ο μόνος τρόπος για να κάνεις σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις».

«Η ζωή είναι σκληρή, αλλά είσαι και εσύ».

«Οι  δυνατές ιδέες είναι στο τσεπάκι σας».

«Μην κοιτάς το ρολόι. Κάνει  αυτό που κάνει. Συνέχισε».

«Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον σου είναι να το δημιουργήσεις».

«Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα βγάζεις, αλλά τη διαφορά που κάνεις στις ζωές των ανθρώπων».

«Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι είναι ήδη κατειλημμένοι».

«Η απόσταση μεταξύ των ονείρων σας και της πραγματικότητας ονομάζεται δράση».

«Τα μόνα όρια στη ζωή είναι αυτά που βάζεις εσύ».

Ο Marcello Mastroianni ήταν ένας εμβληματικός Ιταλός ηθοποιός που έγινε ευρύτερα γνωστός στα μέσα του 20ου αιώνα. Γεννημένος στις 28 Σεπτεμβρίου 1924, στη Fontana Liri της Ιταλίας, ο Mastroianni είχε μια σαγηνευτική παρουσία στην οθόνη που καθήλωσε το κοινό σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς στην ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου.

Ο Mastroianni ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στα τέλη της δεκαετίας του 1940, παίζοντας σε μικρές θεατρικές παραγωγές και αποκτώντας εμπειρία στην σκηνή με διάφορους ρόλους. Το 1948, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία “I miserabili”, αλλά μόλις τη δεκαετία του 1950 άρχισε να κερδίζει την αναγνώριση ως ταλαντούχος ηθοποιός.

Ο ρόλος που ανέδειξε τον Mastroianni ήρθε στην ταινία του Federico Fellini το 1960 “La Dolce Vita”, στην οποία έπαιξε το ρόλο του γοητευτικού, απογοητευμένου δημοσιογράφου Μαρτσέλο Ρουμπίνι. Αυτός ο ρόλος τον έκανε διεθνή σταρ και καθιέρωσε τη φήμη του ως άνδρα – ηγέτη, με ακαταμάχητο χάρισμα και ένα μοναδικό μείγμα γοητείας και ευαισθησίας.

Ο Mastroianni είχε την σπάνια ικανότητα ως ηθοποιός να αλλάζει αβίαστα μεταξύ δράματος και κωμωδίας. Υποδύθηκε ρόλους με αξιοσημείωτο εύρος συναισθημάτων και στις ερμηνείες του, απεικόνισε με μαεστρία την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τους εσωτερικούς αγώνες των χαρακτήρων του. Η παρουσία του στην οθόνη χαρακτηριζόταν συχνά από μια συγκρατημένη κομψότητα, μια βαθιά ενδοσκόπηση και μια ουσιαστική κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Mastroianni έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις για τις εξαιρετικές του ερμηνείες. Ήταν υποψήφιος για τρία Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού του Φεστιβάλ Καννών τρεις φορές. Το 1997 έλαβε τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.

Η επίδραση του Mastroianni στον ιταλικό κινηματογράφο και η μόνιμη κληρονομιά του είναι αναμφισβήτητη. Η μαγνητική του παρουσία στην οθόνη, οι άψογες υποκριτικές του ικανότητες και το βάθος που απέδιδε στους χαρακτήρες του συνεχίζουν να εμπνέουν και να αιχμαλωτίζουν το κοινό μέχρι σήμερα.

home