Γνωρίστε το Club των 5:00 το πρωί

Γνωρίστε το Club των 5:00 το πρωί

«Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες», «Άδραξε την μέρα», «το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι» και πολλές άλλες προτροπές για το περιβόητο πλέον trend του πολύ πρωινού ξυπνήματος, στις 5 το πρωί, που βελτιώνει την παραγωγικότητα, μειώνει το στρες, αλλάζει την ποιότητα της ζωής προς το καλύτερο, και ακολουθεί τις συνήθειες των πλέον επιτυχημένων CEO του κόσμου. Τι είναι το 5am club; Και πως μπορεί να μπει στην καθημερινότητα μας;

Είναι αλήθεια ότι ακολουθούμε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μια κάποια πίεση υπάρχει μην τυχόν και κάτι «χάσεις», πρέπει να τα προλάβεις όλα, η νέα ορολογία του FOMO (fear of missing out) κατακτά έδαφος, η κατανάλωση των πληροφοριών είναι γρήγορη, το φαγητό, το ντύσιμο. Αν αργείς, χαρακτηρίζεσαι μη παραγωγικός. Υπάρχουν όμως οφέλη για την υγεία από μια τέτοια πρωινή ρουτίνα;

Το «5 AM Club» είναι το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις του Robin S. Sharma, ειδκό σε θέματα παγκόσμιας ηγεσίας, life-coach, ομιλητή και σύμβουλο εταιρειών όπως η NASA, η Microsoft και η Nike. Το βιβλίο είναι γραμμένο ως μύθος, αλλά το βασικό μήνυμα είναι η συμβουλή του Sharma να ξυπνάει κανείς στις 5 π.μ. και ακολουθεί τον κανόνα του 20/20/20. Δηλαδή: περάστε την πρώτη ώρα της ημέρας σας κάνοντας 20 λεπτά άσκησης, 20 λεπτά αναλογισμού, ανασκόπισης και προβληματισμού και 20 λεπτά αφιερωμένα στην μάθηση κάποιας νέας δεξιότητας ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Η ρουτίνα λατρεύεται από χιλιάδες και λέγεται ότι μεταμορφώνει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα, την υγεία και την ευτυχία. Αν και πρόκειται για ώρα που ο περισσότερος κόσμος κοιμάται, υποστηρίζει πως είναι ιδανική για παραγωγικές δραστηριότητες και για πραγματικό χρόνο με τον εαυτό μας, αλλάζοντας τα δεδομένα που θέλουν το ύπνο ως την νούμερο ένα προτεραιότητα. Τα κύρια κλειδιά για την κατάκτηση αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με τον Robin Sharma είναι:

1. Πρέπει να προστατέψετε την περιορισμένη πνευματική σας ικανότητα

Όλοι έχουμε περιορισμένη νοητική ικανότητα και ένα επίσης περιορισμένο γνωστικό εύρος. Και αυτό μπορεί εύκολα να αναλωθεί με επαγγελματικές ευθύνες, καθήκοντα γονεϊκότητας, ειδοποιήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όλα όσα χρειάζεται να φέρουμε εις πέρας μέσα σε μια μέρα. Μπορεί να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις να διαλογιζόμαστε ή να διαβάζουμε ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου προσωπικής ανάπτυξης κάθε μέρα, αλλά πριν το καταλάβουμε, οι λίστες των υποχρεώσεών μας, έχουν κυριαρχήσει και το γνωστικό διαθέσιμο δυναμικό της ημέρας μας έχει ήδη εξαντληθεί. Το να ξυπνάτε στις 5 π.μ. και να εστιάζετε πρώτα στα πράγματα που σας ενδιαφέρουν χωρίς περισπασμούς, το εμποδίζει αυτό να συμβεί.

2. Χρησιμοποιήστε το «Day Stacking» για να βελτιώσετε μία δεξιότητα κατά 1% κάθε μέρα

Χρησιμοποιώντας μια ώρα την ημέρα όταν θέλετε να βελτιώσετε μια δεξιότητα, δεν φαίνεται πολύ, ειδικά, όταν αφιερώνετε μόνο 20 λεπτά από αυτήν την ώρα διαβάζοντας και μαθαίνοντας. Ωστόσο αυτό που υποστηρίζει ο Sharma είναι ότι είναι υπεραρκετό ώστε να μπορεί να προστεθεί μια μικρή ποσότητα προόδου καθημερινά. Αυτό είναι που ονομάζει «ημερήσια στοίβαξη – day stacking». Εάν σκοπεύετε να βελτιώσετε μια δεξιότητα μόνο κατά 1% κάθε μέρα, σε διάστημα ενός έτους, αυτές οι μέρες θα συσσωρευτούν και θα έχετε βελτιωθεί περισσότερο από 300%. Όλες οι αλλαγές είναι δύσκολες στην αρχή, ακατάστατες στη μέση και πανέμορφες στο τέλος, λέει ο Robin Sharma.

3. Ακολουθήστε τον κανόνα 20/20/20

Ξυπνώντας στις 5 π.μ. από μόνο του σαν γεγονός, δεν λέει τίποτα. Δεν θα αλλάξει η ζωή σας. Εξάλλου, θα μπορούσατε απλώς να ξυπνήσετε και να αφιερώσετε τον επιπλέον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παρακολουθώντας τηλεόραση. Ο κανόνας 20/20/20 είναι αυτός που κάνει την πρωινή ρουτίνα του Sharma τόσο δυνατή και τόσο πολλά υποσχόμενη. Ο Sharma λέει ότι πρέπει να αφιερώσετε 20 λεπτά σε έντονη άσκηση, 20 λεπτά σε ενδοσκόπηση είτε με διαλογισμό είτε με journaling και 20 λεπτά σε προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση, διαβάζοντας και μαθαίνοντας. Συνιστά μάλιστα να ακολουθείτε αυτή τη σειρά, αλλά, φυσικά, μπορείτε να προσαρμόσετε τη ρουτίνα για να ταιριάζει στη ζωή και τους στόχους σας. Το θέμα είναι να ξυπνάς νωρίς και να περνάς μια ώρα με τον εαυτό σου, παρατηρώντας, μαθαίνοντας και βελτιώνοντας τον εαυτό σου κάθε μέρα.

Είναι αλήθεια ότι η μέθοδος αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την ιδέα της παραγωγικότητας, και υιοθετήθηκε πιστά από πολλούς διάσημους που την παρουσιάζουν ως την σημαντικότερη αλλαγή που έκαναν ποτέ όπως η Anna Wintour, η Gwyneth Paltrow, ο Tim Cook και η Michelle Obama, αλλά ο δημιουργός του Club των 5am, Robin Sharma, τη συνδέει και με μια άλλη ιδέα που έχει μεγαλύτερη αξία: τη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας. Έχει να κάνει με το να εκμεταλλευόμαστε αυτήν την μία ώρα, τόσο νωρίς το πρωί, ενώ οι περισσότεροι ακόμη κοιμούνται για να κάνουμε πράγματα που συμβάλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη και επομένως δίνουμε εμείς οι ίδιοι προτεραιότητα στον εαυτό μας. Σαν να έρχεται κάθε μέρα, πρώτος στην λίστα των υποχρεώσεων.

home