Οι 50 χειρότερες επιλογές στη μουσική ιστορία (Μέρος Α’)

Οι 50 χειρότερες επιλογές στη μουσική ιστορία (Μέρος Α’)

Η ιστορία της μουσικής μας έχει διδάξει ότι εκτός από τις θετικές στιγμές που άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο, έχει και ατυχείς στιγμές που κατέστρεψαν καριέρες ή μας στέρησαν αριστουργήματα. Σε αυτή την λίστα διαβάστε το πρώτο από τα δύο μέρη με τις 50 πιο ακραίες, δυσάρεστες και άδικες περιπτώσεις που έπαιξαν τον ρόλο τους στο μαγικό μουσικό ταξίδι που διανύουμε.

50. Ο Elton John το γυρνάει σε Disco (1979)

Μέχρι τα τέλη του 1979 όλη η μουσική βιομηχανία, από τον Rod Steward μέχρι τους Rolling Stones και τους Kiss, δημιούργησαν επιτυχίες βασισμένες πάνω στον τυφώνα της Disco έκρηξης. Αυτές οι αλλαγές ξένισαν πολλούς φανς των καλλιτεχνών αλλά παραβλήθηκαν μπροστά στις απίστευτες εμπνεύσεις κομματιών όπως το Miss You, το I Was Made For Loving You κ.α.

Κάπως έτσι ήρθε και η σειρά του Elton John να οδηγηθεί εκεί αλλά στην δική του περίπτωση δεν είχε την ίδια εξέλιξη. Μετά από τα σχεδόν αποτυχημένα άλμπουμς A Single Man και Blue Moves, αποφάσισε να πειραματιστεί με την disco και να φτιάξει το άλμπουμ Victim Of Love. 

Το timing της περιόδου που κυκλοφόρησε δεν τον βοήθησε καθώς κυκλοφόρησε πάνω στην έκρηξη οργής της μάζας του κόσμου με το κίνημα Disco Sucks και το κάψιμο βυνιλίων στην ιστορική συγκέντρωση που έδωσε και το τέλος της περιόδου. 

 49. Οι Sex Pistols απολύουν τον ταλαντούχο μπασίστα Glen Matlock και τον αντικαθιστούν με τον Sid Vicious (1977)

Ο Glenn Matlock δεν ήταν απλά ο μπασίστας των Sex Pistols, αλλά και ο πιο ταλαντούχος μουσικός τους. Απολύθηκε αρχές του 1977 μετά από έντονους καυγάδες με τον Johnny Rotten. Η μπάντα μάλλον θα είχε σωθεί και ίσως είχε διαπρέψει για πολλά χρόνια αν τον αντικαθιστούσαν με έναν ικανό μουσικό και όχι με κάποιον εθισμένο στην πρέζα όπου δεν είχε ιδέα από μπάσο η συγγραφή μουσικής. Ο Sid Vicious μπορεί να έμεινε στην ιστορία αλλά όχι για τις μουσικές ικανότητες του, αλλά για το χάος και την ταραχή που προκάλεσε μέχρι την διάλυση τους. 

 48. Οι άσημοι Taste Of Honey κερδίζουν το Grammy καλύτερου νεοεμφανιζόμενου από τους Cars και τον Elvis Costello (1979)

Τα Grammys δεν φημίζονται για τις σοφές επιλογές τους όταν πρόκειται για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη της χρονιάς. Μπορεί οι Beatles σωστά να το κέρδισαν το 1965, αλλά με επιλογές όπως το 1979 μας απογοήτευσαν. Εκείνο το έτος οι υποψήφιοι ήταν οι The Cars, Elvis Costello, Toto, Chris Rea και το disco δίδυμο A Taste Of Honey. 

Αν σήμερα κάποιος κοιτάξει την πορεία όλων αυτών θα καταλάβει το τραγικό λάθος που συνέβη.

 47. Ο Adam Levine των Maroon 5 καταστρέφει την φήμη του για τα χυδαία μηνύματα στο Instagram (2022)

Πολύ πριν ο Adam Levine ξεκινήσει να στέλνει άκομψα μηνύματα σε γυναίκες στο Instagram, έχουμε δει άντρες να καταστρέφουν τους γάμους τους και καριέρες τους με τέτοιες πράξεις. Όλα αυτά δεν ήταν εμπόδιο για τον ίδιο να πατήσει στο ίδιο λάθος και να στέλνει τρομαχτικά μηνύματα τύπου “ Βλέποντας τον κώλο σου να κουνιέται θα μου δημιουργηθεί τραύμα “ σε τυχαίες γυναίκες εκεί έξω. Όταν αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο Ίντερνετ, ξεκίνησε μια σειρά κατακρεούργησης για τον ίδιο όπου τον οδήγησαν στην επική δήλωση του “ Δεν είχα μυαλό όταν τα έστελνα, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαι με την γυναίκα μου, δεν έχω κάποιου είδους σχέσης με κάποια αλλά σίγουρα ξεπέρασα το όριο σε μια κακή φάση της ζωής μου”. 

Δεν ξέρουμε πως τα εξέλαβε όλα αυτά η γυναίκα του καθώς είναι ακόμη μαζί, αλλά το Ίντερνετ δεν ξεχνάει ποτέ. Το bulling για τον ίδιο θα συνεχίζεται μέχρι να σβήσει το Instagram.

 46. Ο Bob Dylan κυκλοφορεί το άλμπουμ Self Portrait (1970)

Μέχρι τα τέλη των 60s, ο Bob Dylan ήταν ήδη εξοργισμένος για το πως τον βλέπουν τα media, καθώς ήθελε να απεγκλωβιστεί από την φήμη της “φωνής μιας ολόκληρης γενιάς”.

Όλη αυτή η στάμπα τον οδήγησε στο να φτιάξει κάτι τελείως διαφορετικό με το άλμπουμ Self Portrait με διασκευές. Οι κριτικές ήταν πολύ κακές, καταστρέφοντας την εικόνα του ήρωα που είχε φτιάξει και ο κόσμος από τότε και έπειτα τον είδε με άλλο μάτι.

 45. Οι Yes προσλαμβάνουν τους Buggles (1980)

Οι Yes στα τέλη των 70s είχαν χάσει την αίγλη που απέκτησαν μια δεκαετία πριν καθώς ο progressive rock ήχος ήταν εκτός μόδας, ενώ οι ίδιοι άρχισαν να έχουν και αποχωρήσεις από την θρυλική μπάντα τους. Κάπου εκεί ο μάνατζερ τους είχε την φαεινή ιδέα να προσλάβει δύο μέλη από την new wave μπάντα The Buggles, όπου ήταν εξίσου μάνατζερ τους. Μαζί κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Drama ενώ προσπάθησαν να κάνουν και περιοδεία χωρίς να έχουν προμοτάρει σωστά τα νέα για τις αποχωρήσεις και τις συγχωνεύσεις. Ο αντίκτυπος του κόσμου στις συναυλίες ήταν άσχημος καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν ποια είναι αυτή η νέα μπάντα καθώς περίμεναν άλλα μέλη. Το συγκρότημα διαλύθηκε λίγο μετά το τέλος της περιοδείας. 

 44. O Justin Timberlake “ξεκουμπώνει” την Janet Jackson ζωντανά στο Super Bowl (2004)

Η καριέρα της Janet το 2004 δέχθηκε την χειρότερη στιγμή της όταν το στήθος της ξεπρόβαλε ζωντανά στο μεγαλύτερο γεγονός του πλανήτη το Super Bowl. Ως αποτέλεσμα είχε να πατώσει το νέο της άλμπουμ τότε Damita Jo, ενώ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να την προωθούν. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η γενικότερη πτώση που είχε τα επόμενα χρόνια. Το θέμα εδώ όμως έχει να κάνει με το ατυχές περιστατικό στο οποίο δεν έφταιγε η ίδια, καθώς το λάθος ήταν του Justin το οποίο ποτέ κανείς δεν χρέωσε. Ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε τον λόγο που το έκανε, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι φαντάστηκε ότι θα καλυπτόταν από κάποιο εσώρουχο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δουλεύτηκε σε πρόβα. Όπως και να έχει, η δίκη του καριέρα συνέχισε κάπως να υφίσταται, ενώ καλέστηκε ξανά το 2018 να πάρει μέρος στο ίδιο γεγονός του Super Bowl. Η Janet από τότε αγνοείται.

 43. Το Ticketmaster λανσάρει το νέο δυναμικό σύστημα εισιτηρίων (2022)

Αν και φέτος το σύστημα εισιτηρίων  Ticketmaster αποδείχθηκε έμπιστο με τις συναυλίες των Bruce Springsteen και της Taylor Swift, κάτι πολύ μυστήριο συμβαίνει εκεί έξω. Το σύστημα των πωλήσεων  των εισιτηρίων για τον Springsteen έδειξε ότι οι τιμές πολλαπλασιάστηκαν μπροστά  στα μάτια των φανς για αδιευκρίνιστο ακόμη λόγο, ενώ για την Swift αρχικά κράσαρε μόλις ανέβηκε η προπώληση. Αυτό συμβαίνει διότι το Ticketmaster δεν έχει βρει έναν προσοδοφόρο τρόπο να ελέγχει τα bots που κολλάνε το σύστημα. Από ότι φαίνεται μάλλον θα αποσυρθεί, ενώ οι μνήμες του μακρινού παρελθόντος βρίσκει ουρές έξω από περίπτερα να περιμένουν για ένα χρυσό χαρτάκι. 

 42. Οι Monkeys καταστρέφουν  την καριέρα τους με την καλλιτεχνική ελευθερία που οραματίζονται μέσω της πειραματικής ταινίας Head (1968)

Το 1967 οι Monkeys ήταν όσο διάσημοι ήταν και οι Rolling Stones και Beatles. Είχαν ήδη βρει μια φόρμουλα επιτυχίας όπου η πολύ πετυχημένη τηλεοπτική τους σειρά προωθούσε την μουσική τους και αυτή με την σειρά της προωθούσε τις ταινίες τους. Όλο αυτό οδήγησε σε τεράστια χίτς όπως τα I’m A Believer, Daydream Believer και το Pleasant Valley Sunday. Το πρόβλημα για αυτούς σε εκείνο το σημείο ήταν ότι η τηλεοπτική σειρά ήταν καρτούν και στόχευε σχεδόν εξολοκλήρου σε παιδιά. Κάπου στο 1968 αποφασίζουν να κάνουν μια ταινία με τον Jack Nicholson, και υπό την επήρεια ναρκωτικών δημιουργούν το ψυχεδελικό Head. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος πεθαίνουν στην πρώτη σκηνή και από εκεί και έπειτα διαδραματίζεται ένα χάος στην ταινία. Η μουσική είναι εξαιρετική, ίσως ότι καλύτερο γράψανε στην καριέρα τους, αλλά τα παιδιά περίμεναν να δουν κάτι τελείως διαφορετικό, ενώ οι ενήλικες έμειναν αμέτοχοι στο όλο εγχείρημα. Ήταν ένα μεγάλο φιάσκο που στιγμάτισε την καριέρα τους καθώς και το ξεκίνημα της διάλυσης της μπάντας.

 41. Ο Prince αλλάζει το όνομα του σε ένα ακαταλαβίστικο σύμβολο (1993)

Ο Prince το 1993 είχε κάθε δίκιο να παλεύει σε μια μάχη  με την εταιρία Warner για τα δικαιώματα του. Δημιουργούσε μουσική όπου η εταιρία αποφάσιζε να μην την κυκλοφορεί όπως ο ίδιος απαιτούσε, ενώ ένιωθε ότι το συμβόλαιο που είχε υπογράψει από το μακρινό 1977 ήταν άδικο και τον μεταμόρφωνε σε κάποιο είδους σκλάβο όπως ο ίδιος δήλωνε. Αποφάσισε να κάνει αυτή την στροφή με το καλλιτεχνικό του όνομα σε ένα δύσκολο σύμβολο που δεν μπορούσε κανείς να προφέρει, ώστε να ταρακουνήσει την εταιρία. Αυτή η κίνηση δεν απέδωσε καθώς η Warner βρήκε τον τρόπο να το αντιμετωπίσει γραπτώς χρησιμοποιώντας τον τίτλο The Artist Formerly Known As Prince. Το όλο γεγονός μπέρδεψε τους φανς όπου έχασαν τον έλεγχο και άρχισαν να εγκαταλείπουν από τις πωλήσεις. Το 2000 άλλαξε ξανά το όνομα του ως Prince αλλά ήταν ήδη αργά. 

 40. Η Britney Spears απορρίπτει το τραγούδι Umbrella (2007)

Όταν ο Tricky Stewart έγραφε το τραγούδι Umbrella το 2007, είχε στο μυαλό του την Britney Spears ως ερμηνεύτρια. Είχαν ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν στο ντουέτο με την Madonna, Me Against The Music το 2003. Εκείνο το διάστημα η Britney πάλευε με τους προσωπικούς δαίμονες της και αποφάσισε να μην το δεχτεί και να δωθεί στην νέα τότε Rihana. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 1 στις περισσότερες χώρες και εκτόξευσε την τραγουδίστρια. Αν η Britney το είχε δεχτεί σε εκείνη την δύσκολη καλλιτεχνικά εποχή της, ίσως να μην είχε χαλάσει την καριέρα της μετέπειτα. 

 39. Ο Chris Cornell τραγουδάει R&B (2008)

Το 2008 ο Timbaland ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός του πλανήτη στη νέα τάση του R&B που είχε κυριέψει τον πλανήτη και όλοι ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του. Κάπως έτσι η περίεργη επιλογή του Chris Cornell να συνεργαστεί μαζί του στο προσωπικό του άλμπουμ Scream, είχε να κάνει με την στροφή σε ένα νεότερο και καινούργιο κοινό που έδειχνε να αλλάζει την μουσική. Ο κόσμος φάνηκε να μην ενδιαφέρεται από αυτή την απροσάρμοστη στροφή του καλλιτέχνη και οι κριτικοί το πετσόκοψαν. Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια ο Cornell αποφάσισε να ξανά ενώσει τους Soundgarden για να σώσει ότι μπορούσε να σωθεί, σφυρίζοντας αδιάφορα για αυτή του την επιλογή σαν να μην έχει συμβεί. 

 38. Ο Roger Waters ζητάει από τους Pink Floyd να συνεχίσουν χωρίς αυτόν (1985)

Όταν ο Roger Waters άφηνε την μπάντα το 1985, ένιωθε ότι την καταδικάζει για πάντα. Νιώθοντας τύψεις ότι οι φανς θα ακολουθήσουν αυτόν στην σόλο καριέρα του, δεν υπολόγισε ότι τελικά η μπάντα ήταν πιο διάσημη από τον ίδιο. Το 1987, σε μια εποχή όπου οι δυο πλευρές είχαν πάρει τον δρόμο τους, οι συναυλίες του Waters είχαν κενές θέσεις ενώ οι Pink Floyd εξακολουθούσαν να γεμίζουν αρένες. Αυτό το γεγονός τον έφερε στα όρια του φτάνοντας σε δηλώσεις όπως “ Αν ένας από όλους εμάς στην μπάντα έπρεπε να κουβαλάει το όνομα Pink Floyd, αυτός θα ήμουν εγώ. Είναι το δικό μου άλογο “. Δέκα χρόνια μετά αποφασίζει να ξαναβγεί σε περιοδεία, σε μια εποχή όπου οι Pink Floyd είχαν εγκαταλείψει. 

 37. Οι Stones Roses προσπαθούν 5 χρόνια να γράψουν το δεύτερο άλμπουμ τους (1994)

Το ομώνυμο και κλασικό ντεμπούτο άλμπουμ των Stone Roses του 1989 θεωρείτε ένα από τα πιο κλασικά έργα που μας άφησε η μουσική ιστορία, ενώ οι ίδιοι έφτιαξαν ολόκληρο κίνημα του Brit pop ήχου μέσα από αυτό. Τραγούδια όπως τα I Wanna Be Adored, Fools Gold και I Am The Resurrection αποτελούν την επιτομή του dance,rock και ψυχεδελικό εναλλακτικό ήχο που στιγμάτισε τα 90s και που δεν έχουν παλιώσει ποτέ. Μέχρι εδώ όλα περίφημα. Η συνέχεια του κέρδους όλου αυτού το γιγαντιαίου κινήματος στον πλανήτη, απαιτούσε μια συνέχεια όπου οι ίδιοι τελικά εγκλωβίστηκαν μέσα σε μια νομική διαμάχη με την εταιρία τους, που τους πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουν να δώσουν συνέχεια στην μουσική τους. Η άφιξη του The Second Coming το 1994, τους έκανε να νιώθουν λίγο σαν τον ίδιο τον Ιησού, αλλά πλέον ήταν ήδη αργά καθώς το κενό στην απουσία τους είχαν ήδη αρπάξει οι Oasis και οι Blur. Οι Stone Roses διαλύθηκαν το 1996 και επανασυνδέθηκαν το 2011.

 36. Ο David Geffen μηνύει τον Neil Young γιατί δεν ακούγεται σαν Neil Young (1983)

Όταν ο ίδιος ο David Geffen υπέγραψε τον Neil Young στην εταιρία του αρχές των 80s, υπέθετε ότι θα μπορεί ο καλλιτέχνης να γεμίζει αρένες και να δίνει άλμπουμς όπως τα Rust Never Sleeps και Comes A Time. Εκείνη την περίοδο η μουσική άλλαζε και ο Young είχε ήδη αποπροσανατολιστεί και με την γέννα του παιδιού του. Άρχισε να ηχογραφεί μουσική με vocoder που αλλοίωνε την φωνή, και το αποτέλεσμα ήταν το άλμπουμ Trans, ένα πειραματικό άλμπουμ που έμοιαζε περισσότερο με τους Kraftwerk παρά με οτιδήποτε είχε ήδη ηχογραφήσει στο παρελθόν. Δεν πούλησε καλά ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να γράψει και νέα μουσική. Αυτό το αποτέλεσμα έφερε τον Geffen στο σημείο να ασκήσει μήνυση με την αιτία της απροσδιόριστης μουσικής που έφτιαχνε για το όνομα του. Ξεκίνησε μια απαράδεκτη νομική μάχη που στο μέλλον ο Geffen παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος. 

 35. Οι Jane’s Addiction διαλύονται στην άνθηση του εναλλακτικού rock που οι ίδιοι βοήθησαν να φτιαχτεί (1991)

Στην Δύση της Hairy metal κυριαρχίας, οι Jane’s Addiction εμφανίστηκαν ως οι πρεσβευτές του νέου ήχου που θα έσωζε το rock n roll. Η επιτυχία τους έφερε συγκροτήματα όπως οι Nirvana, Pearl Jam και Soundgarden να βρίσκουν τον ρόλο τους και να συμβάλουν όλοι μαζί στο θρυλικό φεστιβάλ Lollapalooza ώστε να δώσουν μεγαλύτερο έναυσμα στις νέες μπάντες της εποχής. Με μόλις δυο κλασικά άλμπουμς στο ενεργητικό τους και ακριβώς την στιγμή που η εναλλακτική ροκ μουσική άρχισε να κάνει χρήματα, οι Jane’s Addiction ανακοίνωσαν την διάλυση τους. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Perry Farrell, ήταν μια από τις πιο χαζές κινήσεις πού είχε κάνει και δεν κατάλαβε ποτέ τον λόγο καθώς εκείνη την στιγμή κυριαρχούσαν στο είδος τους. Επανασυνδέθηκαν το 1997 αλλά είχαν χάσει ήδη την στιγμή.

 34. Ο Robin Thicke προσπαθεί να κερδίσει πίσω την γυναίκα του με ένα κακό άλμπουμ (2014)

Για μια μικρή στιγμή στην ιστορία ο Robin Thicke βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου, καθώς για χρόνια προσπαθούσε να τα καταφέρει με R&B μουσική που δεν είχε ανταπόκριση. Το 2013 γράφει το χιτ Blurred Lines, με ένα βίντεο που πρωταγωνιστεί η Emily Ratajkowski, και βρίσκει το μομέντουμ του. Το τίμημα αυτής της επιτυχίας ξεκίνησε με τα οριακά μη αποδεκτά σεξουαλικά σύνορα που ξεπερνούσε το κομμάτι, καθώς και με την μήνυση που άσκησε η εταιρία του Marvin Gaye για κλοπή του Got To Give It Up από το 1977. Ο Thicke απολάμβανε την επιτυχία του με χρήση ναρκωτικών και μεγάλης ζωής καθώς και πολλές απιστίες στην γυναίκα του Paula Patton. Η ίδια ζήτησε διαζύγιο, όσο ο ίδιος προσπαθούσε να της αλλάξει γνώμη ,φτάνοντας στο σημείο να γράψει το νέο του άλμπουμ με τίτλο το όνομα της Paula. Ο δίσκος αναφέρεται σε αυτήν και όλα τα τραγούδια προσπαθούν να δείξουν την αφοσίωση του. Λίγο άβολο και άκομψο και για τους φανς, οι οποίοι δεν το άγγιξαν και φυσικά πήγε άπατο. Το διαζύγιο τελικά βγήκε το 2015, ο ίδιος δεν έκανε άλλη καλλιτεχνική κίνηση έπειτα και πλέον είναι κριτής στο τηλεοπτικό The Masked Singer.

 33. Οι Kiss προσπαθούν να φτιάξουν ένα σοβαρό concept album (1981)

Στην αυγή των 80s, οι Kiss είχαν βαρεθεί να τους αντιμετωπίζουν όλοι ως μια μπάντα για παιδιά και εφήβους. Είχαν ήδη τεράστια επιτυχία, ειδικά με το πρόσφατο τότε disco χιτ I Was Made For Loving You, αλλά είχαν και κάποιες κακές στιγμές όπως η τηλεοπτική ταινία Kiss Meets The Phantom Of The Park και τα 4 σόλο άλμπουμς που κυκλοφόρησαν μαζί την ίδια μέρα το 1978. Ο πρώην παραγωγός τους Bob Ezrin – ο οποίος είναι ο κρίκος για όλα τα πετυχημένα άλμπουμς τους καθώς και αυτός που βοήθησε τους Pink Floyd να γράψουν το The Wall – καλέστηκε ξανά ώστε να δημιουργήσουν κάτι έξυπνο. Το αποτέλεσμα ήταν το Music For The Elder, ένα ασύνδετο και μπερδεμένο concept άλμπουμ, όπου μπορείς να ακούσεις χορωδία και ορχήστρα σε κλασικά κομμάτια τους χωρίς συνοχή, που οδήγησε σε ένα κακό τελικό αποτέλεσμα. Το σενάριο του άλμπουμ μιλάει για τον The Boy, ο οποίος ενώνει δυνάμεις με έναν σοφό γκουρού που ακούει στο όνομα Morpheus, και μαζί πολεμούν τους εχθρούς από το μέλλον. Το άλμπουμ ήταν τόσο κακό που και οι ίδιοι δεν ήθελαν να κάνουν περιοδεία για να το προμοτάρουν καθώς και να ξεχάσουν τα αρχικά σχέδια για την μεταφορά του στον κινηματογράφο. 

 32. Οι New York Dolls προωθούν τον κομμουνισμό (1974)

Το ντεμπούτο άλμπουμ των New York Dolls του 1973 δεν άνοιξε απλά τον δρόμο για την punk επανάσταση που ήταν έτοιμη να κατακτήσει την μουσική, αλλά ήταν και ένα κλασικό άλμπουμ που με τα χρόνια ακούγεται όλο και καλύτερο καθώς δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή αδυναμίας στα τραγούδια του. Εκείνη την εποχή το άλμπουμ ξεκίνησε ως αποτυχία καθώς δεν κατάφερε να μπει καν στα τσαρτς. Οι ίδιοι ήθελαν  μια άμεση και δραστική αλλαγή ώστε το επόμενο τους άλμπουμ να πάει καλά, όποτε προσέλαβαν τον Malcolm McLaren ώστε να τους διορθώσει το image. Η τρελή ιδέα του ήταν να ντυθούν με κόκκινα δερμάτινα ρούχα και να ερμηνεύσουν μπροστά στην κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο ώστε να σοκάρουν την κοινωνία. Το αποτέλεσμα αγνοήθηκε από τον κόσμο σε μια περίοδο που ο κομμουνισμός στον δυτικό κόσμο ακουγόταν σαν κάτι απλησίαστο. Το γκρουπ διαλύθηκε λίγους μήνες μετά και ο McLaren ασχολήθηκε με τους Sex Pistols με την πείρα πλέον ότι δεν αγγίζεις το κόκκινο πανί αλλά το βασιλικό στέμμα για να πετύχεις αυτό που θέλεις. Με αλλά λόγια ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

 31. Ο Leonard Cohen ηχογραφεί δίσκο με τον σχεδόν ψυχοπαθή Phil Spector (1977)

Ο Phil Spector ήταν ο παραγωγός των μεγαλύτερων επιτυχιών στις αρχές των 60s και έκανε και μια μεγάλη επιστροφή στα δρώμενα αρχές των 70s δουλεύοντας με τα μέλη των Beatles. Πολύ φυσιολογικό λίγο αργότερα να ζητήσει ο Leonard Cohen την βοήθεια του στην παραγωγή του άλμπουμ Death Of A Ladies Man του 1977. Ο ίδιος μέχρι τότε έκλεινε δεκαετία στην μουσική και όχι τόσο ιδιαίτερη προβολή. Η ιδέα του να συνεργαστεί με τον πιο θρυλικό παραγωγό της ροκ ιστορίας θα του άλλαζε ίσως την καριέρα μια για πάντα. Αυτό που δεν μπόρεσε να προβλέψει όμως, ήταν ότι εκείνη την περίοδο η πνευματική υγεία του Spector βρισκόταν σε τρομαχτικό επίπεδο καθώς έπασχε από παράνοια. Όπως δήλωσε, το στούντιο του ήταν γεμάτο όπλα και αλκοόλ με μια ατμόσφαιρα που θύμιζε θρίλερ. Κατάφεραν να ηχογραφήσουν μερικά πολύ καλά τραγούδια όπως τα Memories και True Love No Traces, αλλά στο τέλος ο Spector άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να το δουλέψει μόνος του, χρησιμοποιώντας ακατέργαστα φωνητικά. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε ούτε τον καλλιτέχνη ούτε το κοινό και φυσικά ο δίσκος δεν πήγε καλά. Ίσως χάθηκε μια τρομερή συνεργασία στην θολούρα ενός μυαλού. 

 30. Οι Spin Doctors κυκλοφορούν το Cleopatra’s Cat (1994)

Αν γυρίσουμε πίσω στο 1992 θα θυμηθούμε την έκρηξη της grunge μουσικής με ιερά τέρατα όπως οι Nirvana και οι Pearl Jam. Αυτό όμως που θα θυμούνται μόνο όσοι έζησαν την περίοδο, είναι ο βομβαρδισμός από τα ραδιόφωνα σε όλο τον πλανήτη καθώς και το MTV με το χιτ Two Princes των Spin Doctors που έπαιζε όλη μέρα. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους εκείνη την απαιτητική χρονιά ήταν η αποκάλυψη ενός outsider που τρύπωνε από το πουθενά στην αυτοκρατορία την grunge σκηνής και τους έκανες αστέρες με όλο το μέλλον να τους ανήκει. Το 1994 αποφάσισαν να συνεχίσουν με την επόμενη δουλειά τους, το άλμπουμ Turn It Upside Down και να μας πλασάρουν το σίνγκλ Cleopatra’s Cat. Αν και δεν είχε καμία σχέση με τον ήχο τους το πρόβλημα δεν ήταν αυτό. Ο τραγουδιστής Chris Barron ερμήνευε στίχους για τον Μάρκο Αντόνιο και τον Βρούτο, κάτι το οποίο ξένισε τελείως το νεαρό κοινό του. Μια από τις πιο underdog μπάντες της εποχής εξαφανίστηκε για πάντα.

 29. Οι Guns N Roses ξεκινούν να γράψουν το επόμενο άλμπουμ τους Chinese Democracy (1994)

Όταν ο Axl Rose κατάφερε να εξαφανίσει κάθε μέλος του αρχικού σχήματος των GNR στα μέσα των 90s, είχε πλέον στενό περιθώριο να αποδείξει ότι αυτό το τεράστιο ρίσκο που πήρε θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς. Ίσως αν προχωρούσε σε νέα δουλειά σύντομα να μην έφερνε την καταστροφή που ζήσαμε όλοι, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Όχι μόνο άργησε, αλλά πέρασαν 15 χρόνια μέχρι να βρει κατάλληλους μουσικούς γύρω του και να γράψει τον επόμενο πολυαναμενόμενο δίσκο, ξοδεύοντας ασύλληπτα χρήματα και χάνοντας ένα τεράστιο όγκο φανς που σχεδόν τον ξέχασαν. Η εταιρία Geffen του πρότεινε ένα εκατομμύριο δολάρια σαν μπόνους για να τον δελεάσει να κυκλοφορήσει ο δίσκος μέχρι το 1999, όπου φυσικά δεν επιτεύχθει. Όταν λοιπόν το κυκλοφόρησε το 2008 δεν υπήρχε κοινό να τον θυμάται αποδεικνύοντας το ρητό ότι η υπομονή έχει τα όρια της. 

 28. Οι Van Halen προσλαμβάνουν τον τραγουδιστή των Extreme (1996)

Οι Van Halen άρχισαν να καταρρέουν στα μέσα των 90s μετά το άλμπουμ Balance το οποίο δεν πήγε καθόλου καλά, ενώ η μουσική ήδη άλλαζε και συγκροτήματα όπως οι ίδιοι θεωρούνταν εκτός τόπου και χρόνου. Οι επιλογές τους για να δυναμώσουν ήταν, είτε να επανασυνδεθούν με τον David Lee Roth για κάποια τουρνέ ή να ξαναφέρουν τον Sammy Hagar και να φτιάξουν ένα δυναμικό νέο δίσκο. Αποφάσισαν να κάνουν την χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαν καθώς απομάκρυναν τον Hagar, προμόταραν μια τύπου επανασύνδεση με τον Roth και τελικά έφεραν τον Gary Cherone των Extreme ως frontman για νέο δίσκο και τουρνέ. Τα αποτελέσματα γνωστά. 

 27. Ο Elvis Presley απορρίπτει τον ρόλο του στη ταινία A Star Is Born (1976)

Ο Elvis Presley έκανε μερικές πολύ καλές ταινίες όπως τα Viva Las Vegas, King Creole, Blue Hawaii και Jailhouse Rock. Οι υπόλοιπες ήταν αδιάφορες και χωρίς κάποιο χιτ στα τραγούδια τους. Κάπου εδώ θα άλλαζαν όλα αν η επιλογή του για την ταινία A Star Is Born του 1976 με την Barbara Streisand ήταν θετική, καθώς αυτός ήταν στο μυαλό της ως πρωταγωνιστής δίπλα της, ενώ οι συζητήσεις έφτασαν σε σημείο να γίνονται από κοντά με τους δυο τους. Ο μάνατζερ του Elvis, Colonel Tom Parker, γνωστός για την σκληρότητα του, είχε αντίθετη άποψη καθώς απαίτησε τεράστιο ποσό ενώ μίσησε το σενάριο. Αναγκαστικά οι παραγωγοί διάλεξαν τον Kris Kristofferson που τον έφερε στην κορυφή, ενώ η καμπή της καριέρας του Elvis εκείνη την χρόνια χρειαζόταν μια τελευταία τόνωση. 

26. Η μπάντα Mountain αποφασίζει να μη πάρει μέρος στην ταινία για το Woodstock (1969)

Το Woodstock αποτελεί το πιο διάσημο φεστιβάλ της ιστορίας με εμφανίσεις όπως των Who, Santana και Joe Cocker να έχουν βοηθηθεί παρά πολύ με την συμμετοχή τους. Θα μπορούσε να έχει συμβεί το ίδιο και για την μπάντα Mountain αν διάλεγαν να πουν το ναι για την εμφάνιση τους στην ταινία, η οποία εμφάνιση ήταν εκπληκτική για όσους την έζησαν καθώς χρονικά συνέβη ανάμεσα των Canned Heat και Grateful Dead. Δεν θα μάθουμε ποτέ την εξέλιξη της πορείας μιας μπάντας που χάθηκε άδοξα από μια ατυχής συμπεριφοράς. 

home