“Αποτοξίνωση” σπιτιού, σε απλά βήματα

“Αποτοξίνωση” σπιτιού, σε απλά βήματα

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, το σπίτι μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία και την ευημερία μας. Περνάμε καθημερινά ένα μεγάλο μέρος της μέρας μας στο σπίτι, υπολογίστε μαζί και τις ώρες του ύπνου. Όπως η φυσική μας κατάσταση δεν αφορά μόνο το να σταματήσουμε να τρώμε γλυκά, το να ζούμε σε ένα υγιές σπιτικό περιβάλλον δεν περιορίζεται μόνο στο να αγοράσουμε μερικά φυτά.

Από τον καθαρισμό του αέρα έως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα έπιπλά μας, τα πάντα στο σπίτι μας συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός χώρου με ηρεμία και γαλήνη. Αναγνωρίζοντας ότι το σπίτι μας είναι το ασφαλές μας μέρος, όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε πραγματικά και να αφήσουμε την τοξικότητα του εξωτερικού κόσμου έξω από την πόρτα μας, ας δούμε κάποιες καλές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν στο να δημιουργήσουμε το περιβάλλον αυτό που χρειαζόμαστε, που σίγουρα θα έχει θετικές επιδράσεις στον συνολικό τρόπο ζωής μας.

Καθαρίστε τον Αέρα
Το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρόκειται για την ευεξία στο σπίτι, την ροή και την καλή ενέργεια είναι ο αέρας. Ωστόσο, αν μένετε στην πόλη, κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση ή σε περιοχές που εκτελούνται έργα σκεφτείτε το ξανά: κάθε φορά που ανοίγετε μια πόρτα ή ένα παράθυρο, ενδέχεται να εισέρχονται επιβλαβή μικρόβια ακόμα και μικροσωματίδια στον ιερό σας χώρο. Αυτά πέρα από το ότι μπορούν να δυσκολέψουν την αναπνοή σας μπορούν να σας δημιουργούν ένα αίσθημα κόπωσης, να σας κάνουν να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι. Η πιο σίγουρη λύση για να καθαρίστε τον αέρα στο σπίτι σας είναι αγοράζοντας έναν καθαριστή αέρα, έναν ιονιστή, που θα να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα επιβαρυντικά μικρόβια, τις τρίχες των κατοικίδιων και τα άλλα αόρατα ιπτάμενα μικροσωματίδια.

Πετάξτε, Συμμαζέψτε και Οργανώστε
Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι αυτονόητο, αλλά θα σας εκπλήξει πόσοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο επηρεάζει η ακαταστασία στον τρόπο ζωής τους. Όταν το σπίτι σας είναι τακτοποιημένο, το ίδιο λένε ότι συμβαίνει και με το μυαλό σας, πράγμα που σας επιτρέπει να αισθάνεστε και να λειτουργείτε με τον καλύτερό σας τρόπο. Αρχίστε από το να απαλλαγείτε από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον ή που δεν σας προκαλούν χαρά όπως συστήνει και η Marie Kondo και ψάξτε για κάθε είδους κουτιά και έξυπνους τρόπους αποθήκευσης, για να οργανώσετε κάθε μέρος του σπιτιού σας.

Τα Υλικά Έχουν Σημασία
Και ναι, το είδος των υλικών που έχουν τα έπιπλα και το σπίτι σας μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημα που έχετε στον χώρο σας. Το μάρμαρο και το ξύλο συνήθως είναι ευχάριστα στην αφή, τα μέταλλα και το γυαλί μπορεί να κάνουν τον χώρο να φαίνεται πολύ αυστηρός και σκληρός. Να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας και να προτιμάτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο για τα αντικείμενα του σπιτιού σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλύτερα αλλά και να αυξήσει σημαντικά την συγκέντρωσή σας.

Δημιουργήστε Έναν Χώρο Χαλάρωσης
Με την δουλειά, τους φίλους, την οικογένεια και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις να μας πιέζουν, όλοι χρειαζόμαστε κάποιες στιγμές ησυχίας, ξεκούρασης, ανασκόπησης και χαλάρωσης. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τις γρήγορες ταχύτητες και τις αυξημένες απαιτήσεις, μας έχει διαρκώς στο τρέξιμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να ισορροπήσουμε τον έντονο αυτό ρυθμό με λίγο χρόνο χαλάρωσης. Μπείτε στην διαδικασία να επιλέξετε μια γωνιά στο σπίτι σας, όπου θα την μετατρέψετε σε χώρο χαλάρωσης. Είτε είναι μια πολυθρόνα με ένα μαξιλαράκι, ένα χαλάκι στο πάτωμα ή ένα ολόκληρο δωμάτιο, σκοπός είναι να μπορείτε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε αφήνοντας πίσω, έστω και λίγες στιγμές, όλα όσα σας φόρτισαν μέσα στην μέρα. Είτε αυτός ο χώρος χρησιμοποιείται για διαλογισμό είτε για ανάγνωση, το σημαντικό είναι να σας φέρνει πίσω στο τώρα, ούτε στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον.

Απομονώστε το Θόρυβο
Αν ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, πιθανόν οι εξωτερικοί θόρυβοι να γεμίζουν το σπίτι σας συχνά. Από τους θορυβώδεις γείτονες μέχρι την κίνηση στους δρόμους και τα μεγάλα οχήματα, μπορεί να είναι δύσκολο να χαλαρώσετε με όλους τους ήχους γύρω σας να σας αποσπούν. Μια απλή λύση σε αυτό μπορεί να είναι η αγορά ενός μικρού εσωτερικού σιντριβανιού νερού, τύπου feng shui, που μπορεί να καλύψει τους χαμηλούς θορύβους και να τους αντικαταστήσει με τον πιο ηρεμιστικό ήχο, τον ήχο του τρεχούμενου νερού.

home