Ακρυλικά χρώματα για ζωγραφική στο γυαλί

Ακρυλικά χρώματα για ζωγραφική στο γυαλί

Η ζωγραφική στο γυαλί με ακρυλικά χρώματα είναι εξαιρετική τόσο για εικαστικά έργα όσο και για τη δημιουργία χειποποίητων δώρων για τους φίλους και την οικογένεια. Ωστόσο, απαιτεί μια διαφορετική ζωγραφική προσέγγιση σε σχέση με πιο συμβατικές επιφάνειες, όπως ο καμβάς ή το ξύλο.

Σκεφτείτε όλα τα γυάλινα αντικείμενα που μπορείτε να ζωγραφίσετε, από καθρέφτες και βάζα έως ποτήρια κρασιού και μεγάλες κανάτες. Η χρήση ακρυλικών χρωμάτων σε γυαλί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για ανανεώσετε αυτά τα αντικείμενα.

Το γυαλί είναι γνωστό για την απίστευτα λεία επιφάνειά του που δεν είναι ωστόσο και η πιο ιδανική για ζωγραφική, για αυτό μια εύκολη λύση είναι η χρήση ενός βερνικιού για ακρυλικά στην επιφάνεια που θα ζωγραφίσετε. Αφού επιλέξετε το αντικείμενο από γυαλί που θέλετε να ζωγραφίσετε, μπορείτε να το καθαρίσετε με ένα κοινό καθαριστικό διάλυμα ή με αλκοόλ, έπειτα χρησιμοποιώντας είτε πινέλο είτε ψεκαστήρα, εφαρμόστε ένα ομοιόμορφο στρώμα του βερνικιού εκεί όπου θα εφαρμόσετε το ακρυλικό χρώμα. Αν δεν ζωγραφίσετε σε όλη την επιφάνεια, αφήστε κενό, επομένως είναι σημαντικό να έχετε μια ιδέα πριν αρχίσετε. Στη συνέχεια, αφήστε το βερνίκι να στεγνώσει πλήρως πριν την εφαρμογή των χρωμάτων, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει από 24 έως 72 ώρες. Θα παρατηρήσετε ότι το βερνίκι έχει καταστήσει την επιφάνεια του γυαλιού πιο ανώμαλη αλλά καλύτερη για να προσκολληθεί το ακρυλικό χρώμα.

Τώρα έρχεται η διασκεδαστική στιγμή, για να δείτε το καλλιτεχνικό σας όραμα να ζωντανεύει.

Η χρήση ακρυλικών χρωμάτων σε γυαλί δεν είναι πολύ διαφορετική από την ζωγραφική σε άλλες επιφάνειες όταν έχετε τα σωστά υλικά. Θα πρέπει να είστε εξοπλισμένοι με καλής ποιότητας ακρυλικά χρώματα για να πετύχετε μια λεπτότερη συνοχή, αν το επιθυμείτε. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε νερό για να αραιώσετε το ακρυλικό σας χρώμα, διότι αυτό θα το καταστήσει λιγότερο πιθανό να κολλήσει στην επιφάνεια του γυαλιού, ακόμα κι αν είναι προετοιμασμένη με βερνίκι.

Αφιερώσετε χρόνο για να επιλέξετε τα σωστά πινέλα. Οι συνθετικές τρίχες αφήνουν σημάδια βουρτσiσματος για ένα πιο ρουστίκ ύφος, αλλά δεν είναι καλές για την προσθήκη λεπτομερειών, ενώ οι φυσικές τρίχες είναι εξαιρετικές για την εφαρμογή ομαλών βασικών στρώσεων. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε σφουγγάρια για να προσδώσετε υφή, μπορείτε!

Μπορείτε επίσης να αποφασίσετε να ζωγραφίσετε ελεύθερα το σχέδιό σας ή να χρησιμοποιήσετε στένσιλ για πιο ακριβείς γραμμές ή πιο πολύπλοκες μορφές. Πραγματικά, εξαρτάται από εσάς!

Μπορείτε να διασκεδάσετε πραγματικά, να εκφραστείτε και να δημιουργήσετε κάτι νέο, εύκολα, χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα σε γυαλί, οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες!!

Πως να σφραγίσετε το τελικό αποτέλεσμα

Αφού ολοκληρώσατε το έργο σας σίγουρα θα θέλετε το αριστούργημά σας να διαρκέσει. Γι’ αυτό το λόγο, ένα βασικό τελευταίο βήμα είναι το σφράγισμα των ακρυλικών χρωμάτων στο γυαλί, το οποίο είναι ευκολότερο απ’ ότι ακούγεται. Πρώτα, θα πρέπει να αφήσετε την τέχνη σας να στεγνώσει πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια ή δύο μέρες ανάλογα με το πόσο χρώμα εφαρμόσατε.

Το να σφραγίσετε το ακρυλικό χρώμα είναι εκπληκτικά εύκολο, ειδικά με τη μέθοδο του ψεκασμού. Γι’ αυτό θα χρειαστείτε ένα σπρέι σε μορφή λακ (μαλλιών), βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε σε καλά αεριζόμενο χώρο. Ψεκάζετε και αφήνετε αυτό το λεπτό στρώμα να στεγνώσει για περίπου 15 λεπτά και προσθέστε άλλο ένα ή δύο στρώματα για ασφάλεια.

Τέλος, μερικά ακρυλικά χρώματα μπορούν να σφραγιστούν μέσω μιας μεθόδου ψησίματος. Διαβάστε πάντα τις οδηγίες στα ακρυλικά χρώματα και στο γυαλί σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτή είναι μια εφικτή διαδικασία προτού τη δοκιμάσετε.

Καλές δημιουργίες!

home